PROGRAM KULTURNEGA TURIZMA

MURA RABA TOUR

Potepajmo se po Pomurju in Porabju

 

 

Na poti boste spoznavali mesta, ki so jih zaznamovali Kruci. Odkrivali boste kulturne znamenitosti grad na Gradu in muzej o železni zavesi, obiskali Enoteko, Doživljajski park Vulkanijo, jedli Krucov zajtrk ter okušali kulinariko Pomurja in Porabja.


1. dan (SI)
• 9.00 - 10.00, ogled mesta Ljutomer z obiskom Enoteke Ljutomer (prigrizek – narezek s pravo prleško tünko - pripravi Turistična kmetija Na koncu vasi), vožnja čez Cven do Veržeja s kratkim postankom, nadaljevanje čez Dokležovje, Ižakovce, Beltince in Rakičan do Murske Sobote
• 11.30 – 14.00, ogled mesta Murska Sobota in ZKTŠ Murska Sobota ter kosilo v restavraciji Hotela Zvezda
• 14.30 – 17.00, ogled Doživljajskega parka Vulkanija in grada Grad na Goričkem
• 17.15 – 18.15, postanek pri vinski kleti Marof (degustacija) v Mačkovcih
• 19.00, večerja in nočitev v Hotelu Lipa v Monoštru/ Szentgotthárd

 

 

2. dan (HU)
• 8.00 – 9.00, Krucov zajtrk v Hotelu Lipa v Monoštru/ Szentgotthárd
• 9.00 – 10.30, ogled mesta Monošter/ Szentgotthárd
• 11.00 – 11.45, ogled Kuharjeve domačije in cerkve na Gornjem Seniku/ Felsőszölnök
• 12.00 – 13.45, obisk in kosilo na Slovenski vzorčni kmetiji na Gornjem Seniku/ Felsőszölnök
• 14.00 – 14.30, ogled razglednega stolpa Verica/ Riktarovci
• 14.40 – 15.30, ogled karavle v Čepincih (z muzejsko zbirko in razstavo o graničarjih; del predstavlja tudi Kruce),
• 15.45 – 16.30, ogled vasi Šalovci
• 17.00 – 18.00, postanek pri Lovenjakovem dvoru v Polani

 

 

 

 

 

 

 

Zbor potnikov v Ljutomeru. Sledi ogled mesta in obisk Enoteke, tam bomo okusili tudi pravo prleško tünko od Turistične kmetije Na koncu vasi. Nadaljujemo s panoramsko vožnjo po ravnici Prlekije in Prekmurja do glavnega mesta Prekmurja z vmesnim kratkim postankom in prigrizkom na Turistični kmetiji Na koncu vasi, ter postankom pri Babičevem mlinu v Veržeju. V Murski Soboti si bomo ogledali glavne znamenitosti, katerih ne smemo spregledati, ko smo v prestolnici Prekmurja. V Restavraciji Zvezda si bomo naše brbončice razvajali s prekmursko kulinariko in domačim pivom. Da pa se bomo naučili še nekaj novega o naši »kokošji glavi« se bomo z Olijem v Vulkaniji podali na raziskovanje nekdanjega vulkana, ki je pred milijoni leti bruhal na Goričkem ter grada Grad na Goričkem, ki je najobsežnejši grajski kompleks na Slovenskem in bi naj imel 365 sob. V gradu so ogromne kleti in ječe. V okolici naselja se pojavlja na več mestih bazaltni tuf, ki je bil gradivo za postavitev enega največjih gradov na Slovenskem. Znotraj poslopja je globok vodnjak, vklesan v živo skalo in zavarovan s ploščo, ki je odigral pomembno vlogo v času obleganj in napadov. Ker pa je ime Goričko prišlo od goríc, tako namreč domačini imenujejo griče, ki so davno nastali na dnu Panonskega morja in se potem dvignili, se bomo ustavili v vinski kleti Marof, kjer bomo okusili domačo goričko vino in uživali ob čudovitem razgledu nad goricami. Naš izlet nadaljujemo proti Porabskemu glavnemu mestu Monošter. Tam bomo v Hotelu Lipa večerjali in si oddahnili od zelo barvitega dneva. Nočitev.


Dan začnemo s pravim Krucovim zajtrkom. Vsi se strinjamo, da je zajtrk naš najpomembnejši dnevni obrok. Ne samo zato, ker je takšen "red", takšen je tudi dejanski ustroj našega telesa. Po zajtrku sledi ogled mesta Monošter, ki ima bogato zgodovino, saj je tesno povezana tudi z živečimi Slovenci v Porabju. Na poti proti Sloveniji bomo uživali ob domači kulinariki na Slovenski vzorčni kmetiji ob tromeji in razgledu iz stolpa v Verici/Riktarovci od koder se pogled odpira na pokrajino Goričkega in Porabja. Ko pa smo že ob meji z madžarsko pa seveda ne smemo mimo stare, zdaj obnovljene, karavle v Čepincih, postanek pa sledi še v vasi Šalovci, ki je prav tako povezana z Kruci. Za zaključek dneva se bomo ustavili v Polani v Lovenjakovem dvoru, kjer bomo okusili njihove pristne domače prekmurske dobrote.

 

 

 

 Doživljajski park Vulkanija, Grad

 

 

Restavracija Zvezda, Murska Sobota

 

 

Enoteka Ljutomer

 

 

 Muzej v Števanovcih

  

Na željo skupine nudimo tudi prilagojene programe in priporočamo najem lokalnega turističnega vodnika, s pomočjo katerega boste na izletu po Pomurju in Porabju videli in izvedeli mnogo zanimivega. Pomagamo vam tudi pri organizaciji kosila ali malice, ki niso že vključene v programe.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt:

Projektna razvojna agencija in komunikacija d.o.o.
Gregorčičeva 6
9000 Murska Sobota
+386 2 521 30 30
info@tv-as.net